Många förknippar murning och gjutning med något som är väldigt svårt och kräver år av fackmannamässigt utövande. Visst krävs det kunskap och teknik om du ska gjuta grunden till ditt hus med värmeslingor i golvet, men handlar det om mindre gjut- och murjobb är det snarare viktigt att du har rätt verktyg.

 

Först ska du se till att du har något att blanda betongen i. En betongblandare som roterar är det allra bästa, men kanske inte så troligt att alla har tillgång till. En lite djupare skottkärra duger däremot.

 

Ett tips är sedan att blanda med den spade eller ett verktyg du är mindre rädd om. Det är viktigt att du blandar rätt och enligt beskrivningen på förpackningen, just för att torktid och dylikt ska bli optimalt.

 

Sen finns det en rad verktyg och maskiner som är bra att använda. DeWalt verktyg är exempelvis väldigt bra och prisvärda. Vill du lyxa till det extra så kan det vara väl värt att investera i en betongblandare. Alltså ett verktyg som blandar betongen, även om du väljer att blanda det i en djupare skottkärra.

 

Hur det än är så kan det bli svårarbetat med en spade, framförallt om du vill vara lite effektiv och blanda mer massa åt gången. Då fungera betongblandar maskinerna utmärkt. Det finns flera kända varumärken som tillverkar sådana, bland annat Makita som har en rad prisvärda modeller.

 

Verktyg för bearbetning

Om du ska mura så finns det en rad spadverktyg och liknande redskap som är till för att göra jobbet så enkelt som möjligt. Lägg gärna en slant på dessa då de spar dig både tid och gör att resultatet blir mycket bättre.

 

Kom ihåg att det är både roligare och enklare att arbeta när du har gedigna verktyg som inte krånglar. Det kan därför vara värt att lägga någon krona extra redan från början, just för att spara dig besvär när du väl sätter igång att arbeta.

 

Idag kan du köpa de flesta typer av verktyg online, där priserna många gånger är väldigt förmånliga.