De två vanligaste typerna av bruk är putsbruk och murbruk. Båda dessa sorter finns hos de flesta välsorterade bygghandlare och går under samlingsnamnet bruk. För att göra det hela lite mer komplicerat så brukar båda dessa sorter finnas i en uppsjö av olika varianter. Som exempel så kanske det finns Murbruk A och Murbruk B. Därför är det inte alltid lätt att veta vad man ska ha även om man vet att man ska mura eller puts. Den stora frågan som sållar bort alternativen är ifall man ska mura eller om man ska putsa. Ofta så är putsbruken betydligt mer finkorniga än murbruken. Men sen finns det ju som sagt en rad varianter där emellan.

 

Murbruk när du ska mura

Om man är ute efter ett bruk att ha till murning av exempelvis murblock så är det vanligt att man tar en säck murbruk. Men här gäller det att se upp för det finns olika benämningar hos olika återförsäljare. Därför bör du alltid läsa produktbeskrivningen innan du väljer säck så att du vet att du får rätt murbruk. Murbruket är ofta lite grövre än putsbruk. En annan viktig sak att se över är om säcken är färdigblandad med sand så att du enbart behöver tillsätta sand. Detta underlättar väldigt mycket speciellt om man inte direkt har tillgång till sand. Idag är det vanligast att säckarna är färdigblandande och att man bara alltså tillsätter vatten.

 

Putsbruk när du ska putsa

Den andra varianten av bruk är putsbruk som används när du ska puts exempelvis en fasad. Även här så är det vanligt med färdigblandade säckar men det gäller att vara uppmärksam och läsa på produktbeskrivningen innan du köper bruket. Ofta är putsbruket alltså lite mer finkornigt än murbruken men annars brukar det inte vara mycket som skiljer dessa åt.

Det finns även varianter som heter Puts- och Murbruk i en och samma säck. Dessa kan vara bra om du endast behöver lite bruk och kanske både behöver mura och puts. Kika runt bland återförsäljarna vilka varianter de har och hitta en säck som passar dina behov.