Våren närmar sig med stormsteg och för många är den här tiden på året då man planerar alla sina byggprojekt som man vill bli klar med den kommande året. Ofta handlar det om att man ska bygga ut, bygga till eller varför inte bygga nytt. Vad det än är man tänkt göra så gäller det att man är noga med planering och förberedelserna inför projektet. Det gör att man inte bara sparar en massa tid utan även förmodligen spar en massa pengar då man inte köper fel saker eller för lite saker. Ett problem många har när de väl sätter igång är att de köper på tok för lite byggmaterial. Detta leder till att man blir tvungen att åka fram och tillbaka och hämta sina byggmaterial. För varje gång man tvingas lägga ner arbetet och hämta mer material så försvinner en massa dyrbar tid som annars kunde lagts på själva byggandet.

 

Planera från start

För att undvika att man tvingas avbryta bygget och hämta ner material hela tiden så gäller det att man planerar noga och väl innan projektet sätts igång. Är man noga med att räkna på åtgång så ökar chansen att man faktiskt köper tillräckligt med material från början. Då kan du hela tiden lägga all tid på bygget istället för att lägga tid på att åka fram och tillbaka efter mer byggmaterial.

Grunden för att man ska få en så bra siffra på åtgång av material som möjligt är att man är noga med mått på själva ritningen. Vet man de exakta måtten så är det sedan bara att räkna utifrån tabell på åtgång för respektive material. Handlar det om bruk så finns det nästan alltid beskrivet på baksidan av säcken vilken kvantitet säcken ger. Då är det betydligt enklare att räkna ut den exakta åtgången. Handlar det istället om virke så blir det svårare att få ett mer exakt mått. Här gäller det att inte snåla utan ta i överkant om man vill vara på den säkra sidan.

Comments are closed.